start 24 februari 2020 | modelboetseren figuur

Wist je dat de beste tekenaars ook vaak begaafde beeldhouwers waren? Beeldhouwen is ‘tekenen in de ruimte’. Hoe gingen beeldhouwers als Michelangelo en Giambologna te werk? Bekijk het verbluffende werk dat voortkomt uit onze Florentijnse methodiek. Technieken van oude en nieuwe leermeesters komen samen in het lesprogramma van Figura. Klassiek leeft! 

Over de workshop

Zelfstandig een beeld boetseren in de juiste proporties en een overtuigende pose: dat is het doel van deze workshop. In 8 lessen maak je een figuurstudie in klei naar levend model (1:5). De lessen zijn gebaseerd op de methode ‘drawing in space’. Iedere avond begint met een briefing en een demo en eindigt met een terugblik. Docent en beeldhouwer Sanne van Tongeren begeleidt je gedurende de avond individueel en op je eigen niveau. Heb je ervaring met boetseren en tekenen, maar wil je je kennis verdiepen of professionaliseren? Dan is dit de cursus waarnaar je opzoek bent. De groepen zijn klein en de lessen zijn gericht op ontwikkeling en verbetering van je technieken vanuit een structurele aanpak. De lessen vinden plaats in de studio’s van Figura (Amsterdam West). Na afloop van de workshop krijg je zowel je beeld als je gereedschap én je armatuur mee naar huis. Zo kun je je na afloop thuis zelf verder bekwamen in de methode.

Dit is wat we gaan doen

  1. Eerst bepalen we de modelpose en buigen we het armatuur in de juiste positie.
  2. Vervolgens leer je om een gedegen structuur op te zetten in klei, te beginnen bij ‘the box and egg’. Die basisstructuren representeren zowel de houding als de verhoudingen van het model.
  3. Daarna werk je je figuur verder uit. Je krijgt les in het realistisch weergeven van zowel lijnen als vlakken. Daartoe behandelen we eerst het observeren van contouren. Zo leer je om te tekenen in de ruimte en bereid je je voor op het tweede onderdeel van de lessenserie: het observeren van lichtval.
    Andere begrippen die aan de orde komen: compressie versus extensie, het gebruik van de centerline, layering en rendering van vorm.

Waarom deze workshop?

Dit is waarom jij je voor deze workshop moet inschrijven:
✓ de lessen zijn ‘s avonds, zodat ze te combineren zijn met je werk
✓ je krijgt les van klassiek geschoolde experts
✓ alle lesuren zijn modeluren met live model
✓ de groepen zijn klein
✓ je krijgt individuele begeleiding op jouw niveau
✓ de kosten zijn inclusief klei, gereedschap én armatuur

Data: maandag 19:00 – 21:30 | 24 februari, 2/9/16/23/30 maart en 6/20 april
Prijs: 750 euro inclusief armatuur en materiaal (Chavant Clayette oil based clay)
Locatie: Hendrik van Wijnstraat 10, 1065 AS Amsterdam (tram 1 en 17, metro 50 en 51)