Geplaatst op

Start 29 februari 2020 | workshop anatomie & écorché

The complexity and beauty of human anatomy

Heb je net als wij een fascinatie voor de complexiteit en schoonheid van de menselijke anatomie? Voor jou hebben we een nieuwe module ontworpen: ‘Anatomie en écorché’. Je bestudeert het menselijk skelet en boetseert zelf de spiermassa’s op bekken, torso en schedel.

Over de module

De module heeft een tweeledig doel: allereerst willen we je laten ervaren hoe bepalend de constructie van het skelet is voor de pose van je beeld. Kennis van de botstructuur komt tegelijkertijd je begrip van spiermassa’s ten goede, want spieren zitten vast aan botten, en iedere spier neemt dus ook de vorm aan van het onderliggende bot. Vervolgens willen we je een idee geven van de spiermassa’s die bepalend zijn voor de vorm die we op het huidoppervlak waarnemen.

Je krijgt een skelet van bekken-ribbenkast-schedel (schaal 1:2), waarvan in de uiteindelijke versie de helft de botstructuur toont en de andere helft bedekt is met spieren. Deze module bestaat uit twee intensieve masterclasses van 10 dagen in totaal: je brengt de dieper liggende spiermassa’s aan in februari en in juni de grote volumes en de spieren die aan het oppervlak zichtbaar zijn. Het skelet is van kunsthars.

“The series is meant to be a journey across the landscape of the human body. You will learn how to travel it by memory so that it can be brought out whenever you need it, to increase your understanding of what you’re seeing while working from life.” Per Elof Nilsson Ricklund.

Data: zaterdag t/m woensdag 29 feb – 4 maart 2020 | 6-10 juni 2020
Kosten: 1.500 euro inclusief skelet en klei (Chavant Clayette oil based clay)
Locatie: Hendrik van Wijnstraat 10, 1065 AS Amsterdam (tram 1 en 17, metro 50 en 51)

Docent Per Elof Nilsson Ricklund heeft de supervisie over deze module. Per Elof (Örnsköldsvik, Zweden) is schilder en voormalig hoofd van het anatomie-programma van The Florence Academy of Art, waar hij meer dan tien jaar heeft lesgegeven. In de zomer van dit jaar is hij verhuisd naar zijn geboortestad in het noorden van Zweden. De lessen worden mede ondersteund door een anatomie-app, ontwikkeld door één van onze andere anatomie-docenten, Alexander Kafoussias. Alex ontwikkelde tijdens zijn studie aan The Florence Academy of Art de tool ‘Écorché Assistant’, een digitaal handboek voor beeldhouwers. Alex heeft na zijn studie gewerkt in de studio’s van Madame Tussaud in Londen. Momenteel werkt hij vanuit Stockholm als freelancer en geeft hij masterclasses.

De groepen zijn klein en de lessen zijn gericht op ontwikkeling en verbetering van je technieken vanuit een structurele aanpak. Voertaal is Engels. De lessen vinden plaats in de studio’s van Figura (Amsterdam West). Na afloop van de module in juni krijg je zowel je beeld, als de lesbladen en je armatuur mee naar huis. Zo kun je na afloop thuis zelf verder studeren.

Dit is wat we gaan doen

We bekijken eerst het lesmateriaal ontwikkeld in de tijd van de klassieke academie en onze huidige referenties (handboeken, apps en online teaching). Vervolgens behandelen we d.m.v. anatomische tekeningen en memory shapes systematisch de verschillende onderdelen van het menselijk lichaam. De focus ligt op de grote volumes in bekken, ribbenkast en schedel. Belangrijke aandachtspunten zijn: oog krijgen voor verhoudingen en ‘gesture’ van het skelet en het leren herkennen en gebruik maken van oriëntatiepunten.

februari

1. De harmonie in een lichaam dat in balans is (intro).
2. Inschetsen grote spiervolumes in bekken en ribbenkast.
3. De grote volumes van de schedel.
4. Begrijpen en construeren van overlappingen binnen de grote spiervolumes.

juni

1. Verbindingen tussen spier, pees en bot (intro).
2. Verdiepen van begrip van volumes en overlappingen.
3. Inzoemen op de concave en convexe vormen die zichtbaar zijn aan het oppervlak van het lichaam.
4. Uitzoemen en herzien van contour en vorm met het oog op de ‘sense of unity’.

Waarom deze module?

Dit is waarom jij je voor deze module moet inschrijven:

✓ exclusief: uniek in Nederland en slechts 6 plekken beschikbaar
✓ je krijgt les van klassiek geschoolde kunstenaars
✓ meer dan 55 praktijkuren
✓ alle lesuren zijn contacturen
✓ je krijgt individuele begeleiding op jouw niveau
✓ de kosten zijn inclusief klei én armatuur
✓ je hebt aan het eind van de module een anatomisch model voor in je eigen studio

Ik heb interesse

Heb je interesse in deze workshop? Neem dan contact met mij op.

Telefoon: 06-15403583
E-mail: info@figura-sculpture.com