Workshops

Introductie tot de KLASSIEKE academie

In het voorjaar staan vier nieuwe workshops gepland. In deze korte intensieve lessenseries maak je kennis met de methode en werkwijze van het jaarprogramma van Figura. De januari-workshop wordt georganiseerd door The Florence Academy of Art en vindt plaats in Italië. 

Wist je dat de beste tekenaars ook vaak begaafde beeldhouwers waren? Beeldhouwen is ‘tekenen in de ruimte’. Hoe gingen beeldhouwers als Michelangelo en Giambologna te werk? Bekijk het verbluffende werk dat voortkomt uit onze Florentijnse methodiek. Technieken van oude en nieuwe leermeesters komen samen in het lesprogramma van Figura. Klassiek leeft! 

Over de workshop

Zelfstandig een beeld boetseren in de juiste proporties en een overtuigende pose: dat is het doel van deze workshop. In 8 lessen maak je een figuurstudie in klei naar levend model (1:5). De lessen zijn gebaseerd op de methode ‘drawing in space’. Iedere avond begint met een briefing en een demo en eindigt met een terugblik. Docent en beeldhouwer Sanne van Tongeren begeleidt je gedurende de avond individueel en op je eigen niveau. Heb je ervaring met boetseren en tekenen, maar wil je je kennis verdiepen of professionaliseren? Dan is dit de cursus waarnaar je opzoek bent. De groepen zijn klein en de lessen zijn gericht op ontwikkeling en verbetering van je technieken vanuit een structurele aanpak. De lessen vinden plaats in de studio’s van Figura (Amsterdam West). Na afloop van de workshop krijg je zowel je beeld als je gereedschap én je armatuur mee naar huis. Zo kun je je na afloop thuis zelf verder bekwamen in de methode.

Dit is wat we gaan doen

  1. Eerst bepalen we de modelpose en buigen we het armatuur in de juiste positie.
  2. Vervolgens leer je om een gedegen structuur op te zetten in klei, te beginnen bij ‘the box and egg’. Die basisstructuren representeren zowel de houding als de verhoudingen van het model.
  3. Daarna werk je je figuur verder uit. Je krijgt les in het realistisch weergeven van zowel lijnen als vlakken. Daartoe behandelen we eerst het observeren van contouren. Zo leer je om te tekenen in de ruimte en bereid je je voor op het tweede onderdeel van de lessenserie: het observeren van lichtval.
    Andere begrippen die aan de orde komen: compressie versus extensie, het gebruik van de centerline, layering en rendering van vorm.

Waarom deze workshop?

Dit is waarom jij je voor deze workshop moet inschrijven:
✓ de lessen zijn ‘s avonds, zodat ze te combineren zijn met je werk
✓ je krijgt les van klassiek geschoolde experts
✓ alle lesuren zijn modeluren met live model
✓ de groepen zijn klein
✓ je krijgt individuele begeleiding op jouw niveau
✓ de kosten zijn inclusief klei, gereedschap én armatuur

Data: maandag 19:00 – 21:30 | 24 februari, 2/9/16/23/30 maart en 6/20 april
Prijs: 750 euro inclusief armatuur en materiaal (Chavant Clayette oil based clay)
Locatie: Hendrik van Wijnstraat 10, 1065 AS Amsterdam (tram 1 en 17, metro 50 en 51)

Workshop anatomie

Heb je net als wij een fascinatie voor de complexiteit en schoonheid van de menselijke anatomie? Voor jou hebben we een nieuwe module ontworpen: ‘Anatomie en écorché’. Kunstenaars gebruiken de term écorché (‘gevild’) voor een geboetseerde figuur waarvan de spieren zijn ontdaan van huid en waarin de spierlagen deels getoond worden tot op het bot. Deze figuren dienen doorgaans als een figuurstudie voor een opdracht of als oefening voor studenten die een klassieke opleiding volgen in figuratieve kunst.

Over de module

De module heeft een tweeledig doel: allereerst willen we je laten ervaren hoe bepalend de constructie van het skelet is voor de pose van je beeld. Kennis van de botstructuur komt tegelijkertijd je begrip van spiermassa’s ten goede, want spieren zitten vast aan botten, en iedere spier neemt dus ook de vorm aan van het onderliggende bot. Vervolgens willen we je een idee geven van de spiermassa’s die bepalend zijn voor de vorm die we op het huidoppervlak waarnemen.

Je krijgt een skelet van bekken-ribbenkast-schedel (schaal 1:2), waarvan in de uiteindelijke versie de helft de botstructuur toont en de andere helft bedekt is met spieren. Deze module bestaat uit twee intensieve masterclasses van 10 dagen in totaal: je brengt de dieper liggende spiermassa’s aan in februari en in juni de grote volumes en de spieren die aan het oppervlak zichtbaar zijn. Het skelet is van kunsthars.

“The series is meant to be a journey across the landscape of the human body. You will learn how to travel it by memory so that it can be brought out whenever you need it, to increase your understanding of what you’re seeing while working from life.” Per Elof Nilsson Ricklund.

Docent Per Elof Nilsson Ricklund heeft de supervisie over deze module. Per Elof (Örnsköldsvik, Zweden) is schilder en voormalig hoofd van het anatomie-programma van The Florence Academy of Art, waar hij meer dan tien jaar heeft lesgegeven. In de zomer van dit jaar is hij verhuisd naar zijn geboortestad in het noorden van Zweden. De lessen worden mede ondersteund door een anatomie-app, ontwikkeld door één van onze andere anatomie-docenten, Alexander Kafoussias. Alex ontwikkelde tijdens zijn studie aan The Florence Academy of Art de tool ‘Écorché Assistant’, een digitaal handboek voor beeldhouwers. Alex heeft na zijn studie gewerkt in de studio’s van Madame Tussaud in Londen. Momenteel werkt hij vanuit Stockholm als freelancer en geeft hij masterclasses.

De groepen zijn klein en de lessen zijn gericht op ontwikkeling en verbetering van je technieken vanuit een structurele aanpak. Voertaal is Engels. De lessen vinden plaats in de studio’s van Figura (Amsterdam West). Na afloop van de module in juni krijg je zowel je beeld, als de lesbladen en je armatuur mee naar huis. Zo kun je na afloop thuis zelf verder studeren.

Dit is wat we gaan doen

We bekijken eerst het lesmateriaal ontwikkeld in de tijd van de klassieke academie en onze huidige referenties (handboeken, apps en online teaching). Vervolgens behandelen we d.m.v. anatomische tekeningen en memory shapes systematisch de verschillende onderdelen van het menselijk lichaam. De focus ligt op de grote volumes in bekken, ribbenkast en schedel. Belangrijke aandachtspunten zijn: oog krijgen voor verhoudingen en ‘gesture’ van het skelet en het leren herkennen en gebruik maken van oriëntatiepunten.

februari

1. De harmonie in een lichaam dat in balans is (intro). 
2. Inschetsen grote spiervolumes in bekken en ribbenkast. 
3. De grote volumes van de schedel.
4. Begrijpen en construeren van overlappingen binnen de grote spiervolumes.

juni

1. Verbindingen tussen spier, pees en bot (intro). 
2. Verdiepen van begrip van volumes en overlappingen.
3. Inzoemen op de concave en convexe vormen die zichtbaar zijn aan het oppervlak van het lichaam.
4. Uitzoemen en herzien van contour en vorm met het oog op de ‘sense of unity’.

Waarom deze module?

Dit is waarom jij je voor deze module moet inschrijven:

✓ exclusief: uniek in Nederland
✓ je krijgt les van klassiek geschoolde kunstenaars
✓ meer dan 55 praktijkuren
✓ alle lesuren zijn contacturen
✓ je krijgt individuele begeleiding op jouw niveau
✓ de kosten zijn inclusief klei én armatuur
✓je hebt aan het eind van de module een anatomisch model voor in je eigen studio

docent: Per Elof Nilsson Ricklund
data: zaterdag – woensdag 29 feb – 4 maart 2020 | 6-10 juni 2020
kosten: 1.500 euro inclusief armatuur en klei (Chavant Clayette oil based clay)
locatie: Hendrik van Wijnstraat 10, 1065 AS Amsterdam (tram 1 en 17, metro 50 en 51)

In deze workshop boetseren studenten een portret. In de werkbesprekingen staat observatie centraal: wat ziet ons oog, wat denkt ons brein en hoe vertalen we in klei wat we denken te zien? We gebruiken geen meetinstrumenten, het oog wordt getraind om de juiste verhoudingen te vinden door vergelijking op afstand. Studenten leren allereerst om het profiel van een gezicht nauwkeurig uit te tekenen in klei. Vanaf de middenlijn waarop het profiel is opgebouwd wordt het portret vervolgens en face in de breedte uitgewerkt. Behalve de genoemde zaken gaat de aandacht nu ook uit naar kennis van anatomie en het gebruik van lichtval om vormen te begrijpen.
Het doel van de cursus is om studenten kennis te laten maken met een methode die hen in staat stelt om zelfstandig een ruimtelijke portretopdracht uit te voeren.

Docent: Sanne van Tongeren
Data: weekends van 4-5 en 18-19 april, 2-3 en 16-17 mei
Tijd: 10:00-13:00 uur
Duur: 8 sessies
Locatie: Hendrik van Wijnstraat 10, 1065 AS Amsterdam (tram 1 en 17, metro 50 en 51)
Kosten:  750 euro (student 650 euro) BTW vrijgesteld; inclusief armatuur en materiaal (klei op waterbasis)

Docenten: Melissa Kennedy en Sanne van Tongeren
Data: 10:00 – 16:00 | 26 april, 28 april t/m 1 mei (5 dagen)
Prijs: 750 euro (inclusief armatuur en materiaal)
Locatie: Hendrik van Wijnstraat 10, 1065 AS Amsterdam (tram 1 en 17, metro 50 en 51)

This is a workshop of The Florence Academy of Art.

Instructor: Part I: Maudie Brady and Georgina Mills, Part II: Eran Webber and Sanne van Tongeren
Time: Monday-Friday, 9:00am – 12:00am & 1:00pm – 4:00pm (class ends at 6:00 pm during casting session)
Dates: January 7 – February 7
Location: Via Aretina 293, 50136 Florence
Cost: € 3.125,00 + € 150,00 mould making materials fee

Load More

Wij zijn fan van deze winkels en organisaties: